Основният двигател беше запален в 14:58 ч. българско време, когато “Чанг’е 5

...
Основният двигател беше запален в 14:58 ч. българско време, когато “Чанг’е 5
Коментари Харесай

УСПЕХ: Първата китайска мисия за взимане на проби от Луната влезе в окололунна орбита!

Основният двигател беше запален в 14:58 ч. българско време, когато “Чанг’е 5 ” бе на 400 километра от естествения ни сателит, и работеше в продължение на 17 минути. 

Напомням на читателите, че задачата беше изстреляна на 23-ти ноември чрез тежкотоварна ракета “Лонг Марч 5 ”.  “Чанг’e 5 ” е четирикомпонентен галактически транспортен съд, който включва спускаем уред, степен за отлитане от Луната, орбитален отсек и възвръщаема капсула. Целта на роботизираната експедиция е взимане на проби от лунната повърхнина и тяхната доставка на Земята. 

Това е първата възвръщаема задача до естествения ни сателит след приключването на пилотираната стратегия на Съединени американски щати “Аполо ” и на руската роботизирана “Луна ”.

Напомням също по този начин, че американските задачи “Аполо ”, извършени в интервала сред 1969 и 1972 година, са донесли на Земята общо 383 кг лунен прахуляк и скали. Съветските роботизирани експедиции “Луна 16 ”, “Луна 20 ” и “Луна 24 ” са съумели да доставят към 301 грама. След приключването на “Луна 24 ” през 1976 година не е имало други опити за транспорт на материал от Луната към Земята. Очакванията са “Чанг’e 5 ” да събере към 2 кг проби.

По предварителна информация кацането на “Чанг’e 5 ” на Луната може да бъде осъществено още на следващия ден, въпреки че досега на публикуването на тази обява не разполагам с прецизен час по кое време това ще се случи. 

За повече информация: Чайна дейли

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР